Wednesday, June 27, 2012

Kek Tiramitsu Simple


1- Satukan cream cheese, whipping cream ngan icing sugar dalam satu bekas.



2- Mixkan die pakai mixer seikhlas mungkin. hihi. sampai die gebu2 gitu. tengah2 nak gebukan adunan tuh, masukkan air perahan lemon k. pastu mix lagi.

 

Teruskan mix sampai die jadi warna putih dan macam icing. dan smooth. cam bawah ni.


3- Bila dah smooth, dah ok. boleh holdkan sekejap. kita wat kek tu plak. 
4- Untuk kek, potong kepada 3 lapisan. sebab kita nak wat cheese tu untuk 3 lapisan. baru sedap kan. oleh kerana ira beli kek span dari kedai, maka tengah2 die akan berlubang. haha. apa lagi, cheese banyak la nanti. ^^ sedap2. 


Pastu potong kek tu camni. [haha. potong pon nak tunjuk step ek. haha] 



taraaaa! kan dah jadi 3 lapisan kan. kan? kan? ^^

5- Lepas tu, korang kena letak air bancuan hescafe tanpa gula tu atas kek tu. siram die. tapi jangan basah sangat sampai meleleh2. ni just nak moist kan die.


6- Lepas basahkan kek tu, lapiskan dengan cheese pulak. cam bawah ni. budget2 jangan sket sangat n jangan banyak sangat. kalau banyak sangat takot yang atas nanti x cukup. lapis, jangan xlapis.


7- Ulang step 5 & 6 untuk lapis kek yang kedua dan ketiga. bawah ni dah sampai lapisan ketiga ^^


8- Pastu balut kek tu ngan full cheese. nanti korang akan nampak putih je. wat kemas2 ye.


9- Lastly, hias ikot kreativiti masing2. ^^ ini kek tiramisu ira ^^

No comments:

Post a Comment